Inkassoavgift

Inkassokostnaderna

Skyldig att betala inkassoavgift?

Hur mycket får man betala i inkassokostnader? Hur mycket får man betala i inkassoavgift eller inkassokostnad vid dröjsmål av en faktura eller en betalning? Hur hög inkassoavgiften får uppgå till regleras av lag om ersättning för inkassokostnader m.m. Enligt lagen så har borgenären rätt att få betalt av dig för vissa kostnader i samband med inkasso.

Borgenären kan antingen själv ta ut inkassokostnaderna i samband med att denne sköter sitt inkasso själv. Då kan borgenären fakturera inkassokostnaden själv direkt. Alternativt så anlitar denne ett inkassoföretag som hanterar inkassoärendet åt borgenären. I dessa fall så brukar inkassobolagen ta hela inkassokostnaden åt sig själva som betalning för inkassouppdraget.

Innan vi går vidare så vill vi gärna påpeka att ifall du har fått ett inkassokrav så ska du ta tag i detta direkt. Red ut situationen med borgenären så att du inte åker på en betalningsanmärkning. Då får du automatiskt lägre kreditvärdighet och tvingas vända dig till lånegivare som erbjuder lån med betalningsanmärkningar och lån med många förfrågningar. För den som har svårt att få lån med betalningsanmärkningar är oftast snabblån i form av sms lån och lån utan uc det enda alternativet.

Fakturera inkassoavgift själv vid egen inkassohantering

Hur man väljer att sköta sina inkassokostnader är upp till en själv, men många väljer att anlita en andrahand som kan ta hand om det åt en, speciellt då det rör sig om större företag. Något man får tänka på är att dessa inkassobolag är privata aktörer vars jobb är att driva in skulder åt andra. Om man värnar om om kundrelationen så kanske man inte alltid ska använda dessa för att driva in skulden.

Som borgenär får man själv se till att vara den som driver in sina skulder, det är ingen annan som kommer att ligga på en att göra det. Det ligger i borgenärens intresse att få sina pengar tillbaka. Däremot kan man använda sig av ett inkassoföretag som kan bistå i själva indrivningen.

Som gäldenär bör man vara noga med att alltid betala sina skulder och vad man är skyldig i tid, annars kan det bli än dyrare. Många borgenärer, men inte alla, ser till att skicka ut en betalningspåminnelse innan de drar till med ett inkassokrav. Det finns dock de långivare som väljer att inte skicka ut någon betalningspåminnelse innan. Det är nämligen ingen lag på att skicka ut en påminnelse innan man skickar ut ett inkassokrav.

Vad kan jag bli skyldig att betala i inkassokostnader?

Vilka dessa inkassokostnader är regleras i lag om inkassokostnader. Det innebär att borgenären inte kan genom avtal lägga på fler kostnader än de som finns avgifter och kostnader som är lagstadgade. Detta är en trygghet för gäldenärer, då man vet vad det är som gäller för alla inkassoföretag. Man slipper vara aktsam för att bli överkörd av inkassobolag som enbart vill tjäna pengar.

För åtgärder som vidtas från den 16 mars 2013 eller senare har borgenären rätt att ta betalt för:

Avgift för betalningspåminnelse (betalningspåminnelse kostnad)

Borgenären har rätt att ta ut en avgift för en betalningspåminnelse.  Ifall borgenären och gäldenären har kommit överens om betalning, senast i samband med skuldens uppkomst, kan man som mest bli krävd på 60 kronor. Betalningspåminnelse brukar droppa ned i brevlådan, men det finns ingen lag som säger att ett företag måste skicka ut en påminnelse om man är sent med betalningen. Istället kan man bara få ett inkassokrav rätt ned i brevlådan.

Avgift för inkassokrav (inkassokostnad)

Borgenären har rätt att ta ut en avgift för ett inkassokrav. Ett inkassokrav ska vara utformat enligt de regler som finns i inkassolagen, och det ska ha skickat och lämnats över till gäldenären. Kravet skal ha skickats och lämnats över till en. Den högsta summan man kan kräva på ett inkassokrav är 180 kronor.

Lagstadgad påminnelseavgift och inkassokostnad

Här ser du vad lagstadgad påminnelseavgift och inkassokostnad får maximalt uppgå till:

  • 60 kr för en betalningspåminnelse (påminnelseavgift)
  • 180 kr för ett inkassokrav (inkassoavgift)

Lagen gäller enbart för de skyldigheter som har uppkommit efter att skulden i fråga har förfallit. Det innebär att det kan tillkomma många olika sorters kostnader som tillkom innan förfallodagen i fråga. Dessa kostnader omfattar exempelvis faktureringar, aviseringar och påminnelser. Därtill kan man som gäldenär även bli skyldig att betala för en del kostnader som tillkommer i samband med ansökan om betalningsföreläggande och handräckning hos Kronofogden eller bestridande hos domstolen.

Inkassokostnader

Avgift för amorteringsplan (amorteringsplan kostnad)

Borgenären har rätt att ta ut en avgift för upprättande av en amorteringsplan. Amorteringsplan ska stå i skrift och den ska se till att omfatta hela ens återstående skuld. Själva amorteringsplanen ska vara uppritad i samråd med gäldenären och den ska ha givits till en, eller skickats in till en. Det rör sig om max 170 kronor.

Avgift för betalningsföreläggande

Då ett ärende hamnar hos Kronofogden med en ansökan om betalningsföreläggande är det vanligt att 640 kronor tillkommer i lagstadgade kostnader. Det rör sig om 300 kronor i ansökningsavgift och 340 kronor i ombudsarvode. Blir det så att ärendet går vidare till utmätning är det mycket troligt att ytterligare 600 kronor tillkommer. Rör det sig om bland annat avhysningsärenden kan ytterligare kostnader tillkomma.

Dröjsmålsränta

Räntesatsen styrs av räntelagen eller avtal. ska man följa räntelagen innebär det att fordringsägaren kan ta ut en dröjsmålsränta med åtta procentenheter mer, vid den för tiden gällande referensräntan. Ligger referensräntan på 4% får man alltså betala en årsränta som hamnar på 4 + 8 procentenheter = 12%.

Därför att räntelagen är dispositiv så finns det en möjlighet att avtala om en annan räntesats. I de flesta avtal finns det därför en klausul som reglerar hur stor ränta man får betala.

Förseningsavgift – förseningsersättning – gäller endast företag

Förseningsersättning; denna ersättning berör endast näringsidkare emellan, liksom näringsidkare-myndighet emellan. Rätten till förseningsavgiften inträder med automatik i samma ögonblick som borgenären har rätt till dröjsmålsränta. Förseningsersättning ska betalas med 450 kr.

  • Rätten till förseningsavgift gäller alla fordringar som förfaller från den 16 mars 2013 (oavsett när avtalet tecknades).
  • Förseningsavgiften på 450 kr utgår direkt vid förfall och någon åtgärd krävs inte. Normalt ska avgiften inte underskridas.
  • Förseningsavgiften utgå endast om den betalning som försummas avser ersättning för en vara eller en tjänst.
  • Om förseningsavgiften inte erläggs är borgenären berättigad att ta ut ränta på förseningsbeloppet enligt räntelagen.

Om förseningsavgift om 450 kr tas ut av gäldenären kan inte ersättning för betalningspåminnelse, inkassokrav eller amorteringsplan tas ut; dessa avgifter anses konsumeras av förseningsavgiften. Läs mer om inkassokostnader och förseningsavgifter i Lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader m.m.

Bokföra inkassokostnad / inkassoavgift

Bokföra inkassoavgifter? Här går igenom ett exempel på hur du kan bokföra inkassokostnader och vilka konton du kan använda vid bokföringen.

Så här kan du bokföra betald inkassoavgift / inkassokostnad på leverantörsskulder (kontantmetoden)

Ett bolag har erhållit ett inkassokrav från sin hyresvärd på grund av att en hyresfaktura ännu inte har betalats. Hyresskulden om 10 000 kr inklusive moms betalas tillsammans med en påminnelseavgift om 60 kr, en inkassoavgift om 180 kr och dröjsmålsränta om 100 kr.

KontoBenämningDebetKredit
1930
Företagskonto/checkkonto/affärskonto
10 340
2641Debiterad ingående moms2 000
5011
Hyra för kontorslokaler
8 000
6991Övriga externa kostnader, avdragsgilla240
8422Dröjsmålsräntor för leverantörsskulder100

Moms på inkassokostnad? Nej, det är ingen moms på inkassokostnader. Momsen i vårt exempel om 2 000 kr (25 %) avser moms på hyran uppgående till 8 000 kr.

Inkassokostnad avdragsgillt? Ja, inkassokostnader är avdragsgilla i bolagets inkomstskattedeklaration (INK 2). Hade inkassoavgifterna inte varit avdragsgilla så hade vi istället valt konto 6992, Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla.